Print Icon
 

Nieuwsbrief Onderwijs en Bereikbaarheid in Zuid-Holland

December 2021

Beste relatie,

Het einde van het kalenderjaar is een mooi moment om terug te blikken op de onderwijsaanpak. ‘Van Sprint naar Marathon’ is een treffende samenvatting volgens één van de vervoerders. De ambitie is helder, maar we realiseren ons ook dat een pandemie niet bevorderlijk is voor ons gewenste tempo. We hebben dit jaar vele gesprekken met de onderwijsinstellingen mogen voeren. Naast frustratie en veel werkdruk, overheerst vooral een gevoel van flexibiliteit en een mentaliteit van doorpakken. En doorpakken doen we. In deze nieuwsbrief een mooi interview met Erik Beenen van de HTM, verklappen we al wat meer over het mobiliteitsdasboard en blikken we vooruit op het nieuwe jaar.

Rust in ov verhoogt comfort

"Het spreiden van de reizigers over de dag en de week zien wij als een maatschappelijk probleem. Of je nu student of medewerker bent, iedereen wil comfortabel vervoerd worden, zowel in het openbaar vervoer als op de weg. Ook met de auto wil je niet een uur vaststaan op de Javastraat. Onze wens is het beter benutten van de beschikbare capaciteit. Het is dan ook niet zo dat reizigers het ov moeten mijden, wel dat ze op drukke tijdstippen iets later of iets eerder zouden kunnen vertrekken. Een half uurtje flexibiliteit maakt een enorm verschil. Dat levert voor iedereen voordeel op," zegt Erik Beenen, manager Reizigers, Innovatie, Strategie en Contractmanagement bij HTM Personenvervoer.

Binnenkort sneak preview mobiliteitsdashboard

Samen met vervoerders en onderwijsinstellingen is gewerkt aan de ontwikkeling van een dashboard om meer inzicht te geven in de ov-mobiliteitssituatie in Zuid-Holland: wat is de bezetting, het reisgedrag, vervoerkeuzes en piekbelastingen? Dit alles met de ambitie de onderwijsaanpak nog meer te baseren op feiten en cijfers en een voorspellend vermogen te ontwikkelen. Het dasboard vormt een belangrijke basis om tot een inhoudelijk gesprek te komen met afspraken om een nieuwe hyperspits - in de toekomst - te voorkomen. De grootste uitdaging zit in de verzameling van de data: instappers, uitstappers per kwartierblok, definiëren van clusters, aanvangstijden, aantallen studenten, roosters, etc. Alles valt of staat immers met de beschikbaarheid en kwaliteit van deze data. Het dashboard is interactief: de gebruiker kan selecteren op schooljaar, provincie, stad, cluster en instelling en kan ook bus-intensiteiten filteren op verbindingsniveau. In een handomdraai bieden we de vervoerders en onderwijsinstellingen zo een visueel overzicht en kunnen zij spelen met effecten van bepaalde beslissingen. Half december verwachten wij een sneak preview van het dashboard te kunnen geven aan betrokkenen.

Terugblik 2021

Vanuit de projectgroep, waarin alle vervoerders en enkele gemeenten zijn vertegenwoordigd, blikken we hier kort terug op het afgelopen jaar.

We hebben zo met elkaar flexibel ingespeeld op de actuele coronasituatie en de effecten daarvan op het onderwijs. Gesprekken voeren en, waar het kan en op dat moment nuttig, data verzamelen over de herkomst en bestemming van studenten, lestijden en vervoerswijzen, maar ook ruimte geven om dit later te doen. 7x resultaat!

  1. Een goed functionerend netwerk opgebouwd van alle MBO-, HBO- en WO onderwijsinstellingen in Zuid-Holland, inclusief de VO-Koepel in Haaglanden.
  2. Een compleet beeld van de situatie bij de verschillende onderwijsinstellingen m.b.t. het hybride lesgeven en bij sommigen een doorkijk in het post-corona tijdperk.
  3. Een projectgroep waarin alle vervoerders zijn vertegenwoordigd wat een effectieve aanpak en afstemming met de onderwijsinstellingen mogelijk maakt.
  4. Een nieuwe ambassadeur in de persoon van Charlie Aptroot.
  5. Ontwikkeling van een mobiliteitsdashboard (gereed december 2021)
  6. Updategesprekken met alle onderwijsinstellingen gevoerd of ingepland voor eind 2021/begin 2022; de eerste afspraken en conclusies zijn ook al vastgelegd.
  7. Afspraken over spreiden lestijden bij Inholland.

Vooruitblik 2022

De intentie is om in januari zoveel mogelijk de gesprekken met de onderwijsinstellingen af te ronden en deze vast te leggen in verslagen. In februari gaan we, passend bij de dan geldende maatregelen, een grote conferentie organiseren met alle onderwijsinstellingen en overheden om de status quo te bespreken. We kijken dan ook vooruit naar de maanden daarop. Nog meer aansluiting zoeken met initiatieven van stakeholders in de regio, zoals de grotere werkgevers.

Hele prettige feestdagen, tot volgend jaar!

We willen iedereen die betrokken is bij de Onderwijsaanpak in Zuid-Holland bedanken voor de prettige en constructieve samenwerking in 2021. We wensen jullie heel prettige feestdagen en en kijken uit naar een succesvolle voortzetting van de samenwerking in 2022.

     

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderwerp onderwijs en bereikbaarheid? Of heb je interesse in een persoonlijk gesprek? Stuur ons een bericht en we nemen contact met je op. rob.soeters@bereikbaarhaaglanden.nl

stasiu@communicatiekrachten.nl

Bekijk ook de website www.ways2go.nl/onderwijs